Skoči na sadržaj

Nagrada mladoj glumici na 69. FPPV

Žiri 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine u sastavu:

  • rediteljka i književnica Vida Ognjenović (predsednica, Beograd),
  • scenograf i kostimograf Miodrag Tabački (Beograd) i
  • glumac i profesor AUNS Predrag Momčilović (Novi Sad),

od 12. do 17. aprila 2019. godine video je 10 predstava u izvođenju sedam pozorišta.

Na završnoj sednici, održanoj 17. aprila, doneo je odluku da se nagrada najboljoj mladoj glumici, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, dodeli Viktoriji Plafi za ulogu dečaka Vasje u predstavi Izvini mama, po bajci Neću da se izvinim Sofije Prokofjeve, dramatizacija i režija Todor Valov, Dečjeg pozorišta Subotica.

Odluka je donesena jednoglasno.

Čestitamo mladoj koleginici i želimo joj uspeh u daljoj karijeri i pregršt nagrada.

U Zrenjaninu, 17.04.2019.


Viktorija Palfi, mlada Zrenjaninka dobitnica nagrade SDUV za najboljeg mladog glumca/glumicu

„Zrenjaninka sam i volim to da kažem. Bavim se glumom dugo, zapravo, bavila sam se sportom i posle povrede odlučila sam da se bavim glumom. Naime, u početku sam se raspitivala, i otišla u Kulturni centar, gde i danas postoji Dramska radionica CEKOM, čiji sam bila član. Zajedno sa njima prolazila sam razne projekte i radionice, kako plesa, сликаrstva, tako i glume. Najviše glume. Mnogo smo putovali, samim tim dolazila sam u pozorište, najpre, kao razvođač, bila u prilici da odgledam sve predstave, a onda i statirala u predstavi “Zbogom žohari”. Igrali smo naše predstave CEKOM-a ovde u pozorištu “Toša Jovanović”.

Posle svega toga, odlučila sam da upišem akademiju, uspela u tome, završila i trenutno sam na master studijama. Počela sam da radim u Dečjem pozorištu u Subotici i odmah sam dobila prvu glavnu ulogu, da vodim lutku Vasju, u predstavi “Izvini mama”. To je moj prvi profesionalni susret u pozorištu s lutkom, mada, imala sam susret s lutkom baš u Dramskom studiju CEKOM, igrali smo Priče iz Kockograda, u kojoj sam igrala Loptu, što je takođe bila glavna uloga. Već tada sam znala da umem s lutkom, što se i pokazalo, dobila sam nagradu. Moram naučiti da se hvalim, reč je o nagradi na Susretu profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije, u Novom Sadu, za najboljeg mladog glumca “Milena Sadžak“.

Nastavila sam rad u Subotici, predstavu “Tri musketara”, predstava bez lutaka, svojevrsna drama za decu i igram Kraljicu… To je moj drugi projekat, a u planu mi je da završim master predstavu i dođem u Zrenjanin, ali i Kikindu, Suboticu, da se upoznam sa pozorištem, da ono upozna mene. Posebno me raduje što igram za male Zrenjanince, mnogo je lep osećaj i raduje me što je ovde toliko dece i što dolaze u pozorište. Presrećna sam.“

Tekst: Ljiljana Stupar