Skoči na sadržaj

JAVNI POZIV za dostavljanje obrazloženih predloga za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina

Поштоване колеге,

Министарство културе и информисања Републике Србије је расписало ЈАВНИ ПОЗИВ за достављање образложених предлога за доделу признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина.

Позивамо све наше чланове, и остале драмске уметнике и стручњаке у култури који сматрају да испуњавају услове које је одредило Министарство, да нам пошаљу своје пријаве.

УСЛОВИ:

Право на Признање може остварити уметник, односно стручњак у култури, држављанин Републике Србије, који је дао врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина, под условом:

 1. да је допринео развоју културних вредности у Републици Србији односно њеној међународној афирмацији;
 2. да је добитник најзначајнијих награда и признања, сходно листи коју утврђују репрезентативна удружења, свако за своје подручје културе, и то:
  (1) републичка награда за посебан допринос развоју културе,
  (2) награда за животно дело
  (3) стручне награде са међународних фестивала
  (4) награде са фестивала и манифестација од републичког значаја,
  (5) стручне награде удружења
  (6) локалне награде и друштвена признања,
  (7) друге стручне међународне и домаће награде и признања из подручја културе;
 3. да има образложену оцену вредности доприноса у области културе у подручјима културе за која се додељује Признање, коју дају уметничка и струковна удружења, установе културе, те образовне и научне установе.
 4. да је остварио право на пензију.

Детаљно објашњење о начину на који можете да се пријавите и шта је потребно доставити, наћи ћете у приложеном Јавном позиву.

Молимо заинтересоване драмске уметнике и стручњаке у култури да до 15. новембра 2021. године пошаљу своје апликације. Документација може бити достављена поштом или лично у канцеларију Савеза драмских уметника Војводине, 21000 Нови Сад, улица: Позоришни трг 1.

Телефон: 021/452-553; или на мејл адресу: sduv@orion.rs