• ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

 • ...

SAVEZ
DRAMSKIH
UMETNIKA
VOJVODINE

JAVNI POZIV za dostavljanje obrazloženih predloga za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina


POŠTOVANE KOLEGE,

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je raspisalo JAVNI POZIV za dostavljanje obrazloženih predloga za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina

Pozivamo sve naše članove, i ostale dramske umetnike i stručnjake u kulturi koji smatraju da ispunjavaju uslove koje je odredilo Ministarstvo, da nam pošalju svoje prijave.

 

 

USLOVI:

Pravo na Priznanje može ostvariti umetnik, odnosno stručnjak u kulturi, državljanin Republike Srbije, koji je dao vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, pod uslovom:
1) da je doprineo razvoju kulturnih vrednosti u Republici Srbiji odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji; 
2) da je dobitnik najznačajnijih nagrada i priznanja, shodno listi koju utvrđuju reprezentativna udruženja, svako za svoje područje kulture, i to:
    (1) republička nagrada za poseban doprinos razvoju kulture,
    (2) nagrada za životno delo
    (3) stručne nagrade sa međunarodnih festivala
    (4) nagrade sa festivala i manifestacija od republičkog značaja,
    (5) stručne nagrade udruženja
    (6) lokalne nagrade i društvena priznanja,
    (7) druge stručne međunarodne i domaće nagrade i priznanja iz područja kulture; 
3) da ima obrazloženu ocenu vrednosti doprinosa u oblasti kulture u područjima kulture za koja se dodeljuje Priznanje, koju daju umetnička i strukovna udruženja, ustanove kulture, te obrazovne i naučne ustanove.
4) da je ostvario pravo na penziju.

Detaljno objašenje o načinu na koji možete da se prijavite i šta je potrebno dostaviti, naći ćete u priloženom Javnom pozivu.
Molimo zainteresovane dramske umetnike i stručnjake u kulturi da do 15. novembra 2021. godine  pošalju svoje aplikacije.
Dokumentacija može biti dostavljena poštom ili lično u kancelariju
Saveza dramskih umetnika Vojvodine, 21000 Novi Sad, ulica: Pozorišni trg 1

Telefon: 021/452-553;ili na mejl adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

NAGRADA MLADOM GLUMCU NA 70. FESTIVALU PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE


Žiri 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine u sastavu: rediteljka i književnica Vida Ognjenović (predsednica, Beograd), scenograf i kostimograf Miodrag Tabački (Beograd) i glumac i profesor AUNS Predrag Momčilović (Novi Sad), od 19. do 26. aprila 2021. godine video je 11 predstava u izvođenju osam pozorišta.

Na završnoj sednici, održanoj 25. aprila, između ostalih doneta je odluka da se nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, na osn­ovu jednoglasne odluke žirija dodeli Urošu Mladenoviću za uloge u predstavama „Tri mus­ketara”, Aleksandra Glovacki po istoimenom romanu Alek­sandra Dime, režija: Predrag Štrbac, Dečje pozorište, Subotica i predstavi „Teatru s ljubavlju”, režija: Bonjo Lungov i Konstan­tin Karakostov, Dečje pozorište, Subotica.

Odluka je donesena jednoglasno.

 

Nagrada se ove godine dodeljuje trideseti put i biće uručena na završnoj večeri Festivala u Zrenjaninu. Pored plakete, nagrada se sastoji od umetničke slike i novčanog iznosa koji je omogućen od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Čestitamo mladom kolegi. Želimo mu uspeh u daljoj karijeri i pregršt nagradaJAVNI POZIV ČLANOVIMA SAVEZA DRAMSKIH UMETNIKA VOJVODINE

 

Poštovane kolege,

Dramski umetnici koji su do proglašenja vanrednog stanja bili angažovani kao honorarci ili u statusu nezaposlenih, sada nemaju nikakve prihode, niti priliku da rade i zarade.

Verujemo da je želja velikog broja članova Saveza je da pomognu u prikupljanju pomoći za najugroženije kolege.

Sredstva pomoći mogu da se uplate na račun Fonda solidarnosti Saveza dramskih umetnika Vojvodine.

 

Savez dramskih umetnika Vojvodine, Novi Sad, Pozorišni trg 1

Svrha uplate: Za Fond solidarnosti dramskih umetnika

Broj računa: 340-1863-64

 

Po prikupljanju sredstava Predsedništvo će formirati Komisiju fonda solidarnosti koja će prikupljenu pomoć proslediti onim našim članovima, kojima je najpotrebnije.

Srdačan pozdrav,

Predrag Momčilović, predsednik SDUV

 

Kontakt informacije:

e-mail:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Tel: (+381 21) 452-55

Poruka Helen Miren za Svetski dan pozorišta 2021 (27.mart):

Međunarodni pozorišni institut (International Theatre Institute) objavio je poruku za Svetski dan pozorišta 2021 čuvene engleske glumice i dobitnice Oskara Helen Miren.

 

“Ovo je bilo veoma teško vreme za žive nastupe i mnogi umetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti. Možda ih je baš ta, uvek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju. Njihova mašta se u ovim novim okolnostima već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim delom zahvaljujući Internetu. Ljudska bića pričaju jedni drugima priče od kad postoje na ovoj planeti. Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde. Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti će ponovo procvetati novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo. Jedva čekam!”

 

""

Savez dramskih umetnika Vojvodine