Skoči na sadržaj

Stand Up comedy – konkurs i takmičenje

Konkurs traje do 10. septembra, a Stand Up takmičenje održaće se 20. septembra u Domu omladine Beograda.

Prijave slati na: standup@standup.rs

Pet minuta Stand Up slave

Smeh leči, pegla bore, podmlađuje – o tome ljubitelji stand up komedije u Srbiji već sve znaju. Ali kako je biti sa druge strane, sa mikrofonom u ruci sam pred publikom, saznaće samo nekolicina njih. Klub komedije standup.rs novim talentima poklanja pet minuta slave – priliku da nastupe na sceni Doma omladine Beograda i zasmeju publiku.

Konkurs za nove Stand Up komičare je ponovo aktuelan, svi zainteresovani mogu do 10. septembra da šalju kratke originalne snimke na adresu standup@standup.rs (tek da se stekne utisak da li imaju “ono nešto” za bavljenje stand up komedijom). Najboljim kandidatima zatim predstoji vatreno krštenje 20. septembra u Domu omladine Beograda: nastup pred publikom i žirijem koji odlučuje o najduhovitijem takmičaru/takmičarki. Pobednik dobija šansu da se profesionalno bavi stendapom, priključi standup.rs ekipi i već u oktobru nastupi na StandUpFest u društvu iskusnih kolega iz regiona i Velike Britanije. Do sada su održane tri veoma posećene Večeri otvorenog mikrofona (open mic). Najduhovitiji takmičari učestvovali su u pokretanju i radu radionica stendap komedije, a mnogi od njih već nastupaju na festivalima, u pozorištima i klubovima širom Srbije, ali i u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini.

Traženi podaci u prijavi: ime, prezime, kratka biografija, motiv učešća i snimak originalnog komičnog materijala u trajanju do tri minuta (prihvataju se i amaterski snimci mobilnim telefonom).


O stendapu se u poslednje vreme u Srbiji dosta priča. Kao to je ono kad ustaneš, uzmeš mikrofon i pričaš nešto smešno. Da je tako, onda bismo svaki prežvakani vic ili glupost koju neko odvali “pod ozvučenjem” nazvali stendapom… Narod je sklon da svakoga ko ume da zasmeje nazove komičarem, otud insistiramo na teškoj stranoj reči “stendaper”. Nije on samo mašina za viceve, glumac “lakih” komada ili zabavljač već Onaj koji ustaje (to stand up) i ironično progovara o društvu, politici i tabuima – ne štedeći ni sebe ni publiku. Komičar je “sam svoj majstor” – istovremeno pisac, reditelj i izvođač. Tekst proističe iz ličnog iskustva i pogleda na svet.

Polako, ali sigurno Srbija dobija scenu stendap komedije. Glavna pokretačka snaga je organizacija Standup.rs. Kao klub komedije osnovan je pre dve godine, a sve sa ciljem da u pozorište i klubove, na mala pa na velika vrata uvede originalan humor. Standup.rs organizuje gostovanja kvalitetnih komičara iz eks ju regiona i Velike Britanije, ali i pomaže mladim talentima u Srbiji da pronađu autentičan izraz u komediji i predstave se publici.