Skoči na sadržaj

66. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine

Народно позориште Сомбор било је домаћин 66. Фестивала професионалних позоришта Војводине који се се одржао од 11. до 16. априла 2016. године.

Од 1947. године Заједница професионалних позоришта Војводине организује Сусрет професионалних позоришта Војводине који је 2002. године прерастао у Фестивал професионалних позоришта Војводине, као најзначајнију и најстарију позоришну манифестацију те врсте у земљи, која, на основу мишљења селектора, представља избор најбољих позоришних остварења насталих у Војводини током минуле сезоне.

После Суботице, Кикинде и Вршца, од 2005. до 2011. године, Народно позориште “Тоша Јовановић” Зрењанин, било је домаћин и суорганизатор Фестивала. Следећа два фестивала 2012. и 2013. године, одржана су у Кикинди, док је фестивал 2014. одржан у Суботици. 2015. године домаћин је поново била Кикинда.

Жири у саставу:

  • Биљана Кескеновић
  • Дејан Средојевић
  • Бранислав Недић

након одгледаних 11 представа у званичној конкуренцији донео је одлуку да:

Награда младом глумцу (награду додељује Савез драмских уметника Војводине) припада Ивану Ђорђевићу, за улогу Галија Геја у представи „Човек је човек“, Бертолта Брехта, у режији Анђелке Николић, Народног позоришта Тоша Јовановић Зрењанин. Одлука је донета једногласно. „Играјући захтевну улогу, Иван Ђорђевић успева да готово три сата води ансамбл зрењанинског позоришта кроз комплексну представу, у маниру искусног позоришног глумца, енергично, младалачким шармом и непосредношћу, служећи се разноврсним глумачким средствима.“

Издвајамо из Билтена Фестивала професионалних позоришта Војводине:

Одигравање обе епизоде за редом посебан је изазов за глумце, а Ивана Ђорђевића, који тумачи главну улогу, питали смо какав је осећај бити на сцени три и по сата, готово непрекидно.

– Врло ми је тешко, доста је напорно. Срећа је у томе да сам, у односу на сијасет младих глумаца, стациониран у мојој матичној кући, у Зрењанину, па имам тренинг у ногама. Уз тај тренинг је мало лакше. Наравно, далеко је лакше одиграти једну епизоду од сат и двадесет минута и поклонити се – рекао је Иван Ђорђевић и додао да је било добро радити са редитељком Анђелком Николић.

Иван Ђорђевић

Ово је мој први Брехт у каријери и самим тим је било инспиративно. На академији сам читао нешто о Брехту, загребали смо ту тему, али се нисмо бавили тим жанром. Мислим да смо у првом делу погодили ту Брехтовску ноту. За њега је важно да то буде ћарлијаво, да лепрша и да се одједанпут скрене у коментар у виду реклама, што је редитељка генијално урадила, или у виду наших, глумачких коментара. Када то тако тече, онда ти коментари изгледају много озбиљније и много теже. То је мој утисак, не знам да ли је то тачно – каже на крају разговора Ђорђевић.