Skoči na sadržaj

Nagrada mladoj glumici na 69. FPPV

Жири 69. Фестивала професионалних позоришта Војводине у саставу:

  • редитељка и књижевница Вида Огњеновић (председница, Београд),
  • сценограф и костимограф Миодраг Табачки (Београд) и
  • глумац и професор АУНС Предраг Момчиловић (Нови Сад),

од 12. до 17. априла 2019. године видео је 10 представа у извођењу седам позоришта.

На завршној седници, одржаној 17. априла, донео је одлуку да се награда најбољој младој глумици, коју додељује Савез драмских уметника Војводине, додели Викторији Плафи за улогу дечака Васје у представи Извини мама, по бајци Нећу да се извиним Софије Прокофјеве, драматизација и режија Тодор Валов, Дечјег позоришта Суботица.

Одлука је донесена једногласно.

Честитамо младој колегиници и желимо јој успех у даљој каријери и прегршт награда.

У Зрењанину, 17.04.2019.


Викторија Палфи, млада Зрењанинка добитница награде СДУВ за најбољег младог глумца/глумицу

„Зрењанинка сам и волим то да кажем. Бавим се глумом дуго, заправо, бавила сам се спортом и после повреде одлучила сам да се бавим глумом. Наиме, у почетку сам се распитивала, и отишла у Културни центар, где и данас постоји Драмска радионица ЦЕКОМ, чији сам била члан. Заједно са њима пролазила сам разне пројекте и радионице, како плеса, сликарства, тако и глуме. Највише глуме. Много смо путовали, самим тим долазила сам у позориште, најпре, као развођач, била у прилици да одгледам све представе, а онда и статирала у представи “Збогом жохари”. Играли смо наше представе ЦЕКОМ-а овде у позоришту “Тоша Јовановић”.

После свега тога, одлучила сам да упишем академију, успела у томе, завршила и тренутно сам на мастер студијама. Почела сам да радим у Дечјем позоришту у Суботици и одмах сам добила прву главну улогу, да водим лутку Васју, у представи “Извини мама”. То је мој први професионални сусрет у позоришту с лутком, мада, имала сам сусрет с лутком баш у Драмском студију ЦЕКОМ, играли смо Приче из Коцкограда, у којој сам играла Лопту, што је такође била главна улога. Већ тада сам знала да умем с лутком, што се и показало, добила сам награду. Морам научити да се хвалим, реч је о награди на Сусрету професионалних луткарских позоришта Србије, у Новом Саду, за најбољег младог глумца “Милена Саџак“.

Наставила сам рад у Суботици, представу “Три мускетара”, представа без лутака, својеврсна драма за децу и играм Краљицу… То је мој други пројекат, а у плану ми је да завршим мастер представу и дођем у Зрењанин, али и Кикинду, Суботицу, да се упознам са позориштем, да оно упозна мене. Посебно ме радује што играм за мале Зрењанинце, много је леп осећај и радује ме што је овде толико деце и што долазе у позориште. Пресрећна сам.“

Текст: Љиљана Ступар