Skoči na sadržaj

Valentin Vencel

Рођен у Зрењанину 1952. године.

Основну школу похађа у свом родном граду а средње образовање – кв. каменорезац – стиче у Бијелом Пољу (Црна Гора) и Зрењанину.

До одслужења војног рока живи и ради у Црној Гори, у фирми свог оца.

1973. године се враћа у Зрењанин где се почиње бавити аматерским позориштем у А. П. Мадач.

1974. примљен у прву генерацију Академије уметности Нови Сад- смер глуме на мађарском наставном језику на класу Миленка Маричића. Дипломирао 1978. године.

Од 1979. до 1991. члан ансамбла Новосадског позоришта.

У овом периоду ради и у многим другим позориштима и позоришним формацијама у земљи и иностранству као гост. Снимао у пет играних филмова у земљи и три у иностранству, три ТВ серије, више ТВ драма. Редовно ради у Радио Новом Саду.

Члан је Ју Фест КПГТ покрета Љубише Ристића.

За тих десетак година добија бројне награде од којих се истичу: три награде за глумачко остварење на Војвођанским сусретима Професионалних позоришта; Награда са Југословенског Фестивала Радио Драме-Охрид; Одличје ССРН Нови Сад младом уметнику и друга признања друштвено политичких и струковних организација.

У овом периоду ради и на Академији као асистент на предмету глума; шест година је организатор Салашарског позоришта, заменик управника Новосадског Позоришта и суоснивач формације „Тајсзинхаз“.

1989. године је позван у тада чувено Капошварско позориште- као први глумац који је дипломирао на Новосадској Академији. До 1991. је у двојном статусу овог и Новосадског позоришта.

1990. прелази у позориште „Гардоњи Геза“у Егеру (Јегри), Мађарска, где остаје без прекида до 2013. године.

У овом периоду остварује (само у Егеру) преко 80 улога; двадесетак режија; четири филмске улоге.

Води предмет глуме у акредитованом глумачком студију позоришта, предавач је на Педагошкој Академији „Eszterhazi“ на предмету Теорија комуникације и Драмска педагогија. Одслушао је PHD студије, специјалне педагогије на универзитету „ELTE“.

Током целог боравка редовно сарађује са Српским мањинским театром у Будимпешти, као и са више Мађарских театара у Румунији и Словачкој.

Не прекидајући контакте са домовином, сарађује са Шабачким позориштем, Позориштем у Лазаревцу, а у оквиру једног ЕУ програма и са СНП Нови Сад.

Награде и признања

У Мађарској је троструки носилац „Гардоњиевог Прстена“. Додељено му је признање Града Егера „Pro Agria“. Био је два пута „Уметник Године“ града Егера, „Уметник Жупаније Хевеш“. Носилац је државне награде „ASSE Dijj“, Годишње признање Позоришних критичара, Годишња похвалница Министра културе…Максимално што у Мађарској глумац из „провинције“ може стећи.

2013. године је изабран за директора Новосадског позоришта, где се и данас налази у другом мандату.

Члан је Управног одбора Српског народног позоришта и Председник Заједнице професионалних позоришта Војводине.

Поред ових задужења је идејни творац и Директор Фестивала „Synergy“ WTF, јединственог позоришног фестивала мањинских театара.