Skoči na sadržaj

A ko će da vrati bicikl

„А ко ће да врати бицикл“- „De ki viszi haza a biciklit“ у режији и извођењу драмске уметнице Силвије Крижан, по тексту Ђерђ Сербхорвата – Szerbhorváth Győrgy.

Представа је рађена у сарадњи САВЕЗА ДРАМСКИХ УМЕТНИКА ВОЈВОДИНЕ и НОВОСАДСКОГ ПОЗОРИШТА – ÚJVIDÉKI SZINHÁZ.

Премијера је била 8. априла 2011.

Игра се на малој сцени Новосадског позоришта.

Зашто треба видети „А ко ће вратити бицикл?“

„Ми јесмо Мађари. А у исти мах и нисмо. Чим пређемо мађарску границу, постајемо Срби. Тако нас зову Мађари преко границе. Последица тога је неки дупли идентитет, нека збуњеност: ни Мађар, ни Србин. А у исти мах осећам да се од мене често очекује да ми „мађарство“ не буде само матерњи језик, него обавеза, задатак. И то је фрустрирајуће и заморно.“, речи су Силвије Крижан

„Изванредно опажање писца, изванредна изведба глумице, двојни идентитет, актуелна економска криза, транзиција, криза – економска и духовна – откако знамо за себе, мали човек, обичан живот, живот који се животари, свакодневне мудрости малог човека, велика политика понекад проговара једноставним језиком… Ђерђ Сербхорват направио је мало ремек дело а Силвија Крижан, враћајући се овом представом на сцену, потврђује да је једна од најбољих војвођанских глумица.“ (извод из критике)