Skoči na sadržaj

A ko će da vrati bicikl

„A ko će da vrati bicikl“- „De ki viszi haza a biciklit“ u režiji i izvođenju dramske umetnice Silvije Križan, po tekstu Đerđ Serbhorvata – Szerbhorváth Győrgy.

Predstava je rađena u saradnji SAVEZA DRAMSKIH UMETNIKA VOJVODINE i NOVOSADSKOG POZORIŠTA – ÚJVIDÉKI SZINHÁZ.

Premijera je bila 8. aprila 2011.

Igra se na maloj sceni Novosadskog pozorišta.

Zašto treba videti „A ko će vratiti bicikl?“

„Mi jesmo Mađari. A u isti mah i nismo. Čim pređemo mađarsku granicu, postajemo Srbi. Tako nas zovu Mađari preko granice. Posledica toga je neki dupli identitet, neka zbunjenost: ni Mađar, ni Srbin. A u isti mah osećam da se od mene često očekuje da mi „mađarstvo“ ne bude samo maternji jezik, nego obaveza, zadatak. I to je frustrirajuće i zamorno.“, reči su Silvije Križan

„Izvanredno opažanje pisca, izvanredna izvedba glumice, dvojni identitet, aktuelna ekonomska kriza, tranzicija, kriza – ekonomska i duhovna – otkako znamo za sebe, mali čovek, običan život, život koji se životari, svakodnevne mudrosti malog čoveka, velika politika ponekad progovara jednostavnim jezikom… Đerđ Serbhorvat napravio je malo remek delo a Silvija Križan, vraćajući se ovom predstavom na scenu, potvrđuje da je jedna od najboljih vojvođanskih glumica.“ (izvod iz kritike)